De Utrecht Popprijs

Logo De Utrecht Popprijs 2010

Ieder jaar presenteert De Utrecht Popprijs het nieuwste muzikale talent aan het publiek, de media, podia en muziekprofessionals. Middels het organiseren van deze bandcompetitie stimuleert De Utrecht Popprijs samenwerking binnen de popcultuur van de provincie Utrecht en worden de deelnemende bands bevorderd in talentontwikkeling en professionalisering.

Een belangrijke rode draad is dat het publiek de bands op bijzondere locaties kan aanschouwen. Sinds de laatste editie leidt de ontdekkingstocht ook komend jaar letterlijk naar de underground van de Utrechtse muziekscene: de mysterieuze werfkelders langs de centraal gelegen Oudegracht.

Acht poppodia gelegen in de provincie Utrecht leveren elk één kandidaat aan voor de halve finale van De Utrecht Popprijs, middels het organiseren van onafhankelijke lokale bandcompetities. De overige deelnemers worden geleverd door landelijke muziekplatforms als Ongekent Talent en Staplab. Uiteindelijk strijden vier bands de finale in Tivoli de Helling om de titel van beste live-act uit de provincie Utrecht.

winnaar2013Eerder werd De Utrecht Popprijs georganiseerd onder de naam ‘De Grote Utrechtse Live Prijs’ (GULP). De bands in de voorronde stonden toen op het podium bij één van de vier verschillende podia die als externe partijen bij de Popprijs betrokken waren. Hiervan streden uiteindelijk vier bands tegen elkaar in de GULP-finale. Ondanks succesvolle edities (2007/2008) van de provinciale bandcompetities werd geconcludeerd dat de opzet in een nieuw jasje gestoken moest worden. Door het initiëren van een vernieuwingstraject is een uniek nieuw evenement geproduceerd dat de bandcompetitie in een nieuw licht heeft gezet. De vernieuwde competitie is in 2009 voortgezet onder de naam De Utrecht Popprijs.

Meer informatie en het laatste nieuws zijn te vinden op www.utrechtpopprijs.nl


Winnares Rachèl Louise (finale 2011 in Tivoli de Helling) – video gemaakt door Staplab


Halve finale 2011 in de diverse garages – video gemaakt door UCee Station