Achtergrond informatie


Bevrijdingsdag

De dag waarop het einde van de tweede wereldoorlog wordt gevierd. In Nederland wordt als datum 5 mei aangehouden, omdat het Duitse leger in Nederland op 5 mei 1945 zou hebben gecapituleerd. In veel andere Europese landen wordt bevrijdingsdag VE Day (Victory in Europe Day) op 8 mei gevierd omdat Duitsland op 8 mei 1945 capituleerde, waardoor in Europa een einde kwam aan de Tweede Wereldoorlog.


Oldtimers

Een oldtimer is een klassiek voertuig waarvan het model al lange tijd niet meer gefabriceerd wordt. Bij een  auto spreekt men doorgaans van oldtimer als deze periode meer dan 25 jaar is. Voor andere voertuigen, zoals een bromfiets of een motorfiets rekent men een periode van meer dan 30 jaar.

Een karavaan

Een karavaan (Perzisch: Kervan, letterlijk: handelsbescherming) is een groep (handels)reizigers die achter elkaar aan rijden om zo van de ene plaats naar de andere te komen. Het vervoer kan per dier (kameel,paard) of per voertuig gaan. Een karavaan wordt vaak gebruikt als middel om handel te drijven tussen twee veruiteen liggende gebieden.


Dubbeldekbus

Een dubbeldeksbus is een bus met twee boven elkaar liggende reizigerscompartimenten. De bekendste dubbeldeksbus (ook wel dubbeldekker genaamd), is de rode Routemaster die het openbaar vervoer in Londen verzorgde.

Het voordeel van het gebruik van twee compartimenten is dat er meer personen gelijktijdig vervoerd kunnen worden. Waar er in een normale bus circa 50 personen vervoerd mogen worden, is de capaciteit van een dubbeldekker circa 80 personen, terwijl de hoeveelheid buspersoneel niet toeneemt. Het vervoer met een dubbeldekker kan dan ook efficiënter zijn, omdat de lengte en wendbaarheid overeenkomen met die van een enkeldeksbus. Een vertragende factor kan wel de passagierswisseling bij de haltes zijn, omdat reizigers het bovendek moeten bereiken of verlaten via een smalle en bochtige trap.

Een rode Routemaster rijdt ook mee met de bevRijders. Bovenin is voor kinderen een speciaal kinderprogramma met schminken en kleuren. Onderin is een heus pannenkoekenrestaurant gevestigd.